Informatie

Smaak Barolo wijn

Over smaak valt niet te twisten, maar dat spreekt niet voor zich met de smaak van deze wijn. Er zijn namelijk diverse smaken te herkennen in deze veelzijdige, stevige wijn. Denk maar aan viooltjes, teer, gedroogd fruit, truffel en rozen. De Barolo wijn wordt gemaakt van de smaakvolle Nebbiolo-druif.

Net zoals bij de meeste wijnen, heeft de rijping veel invloed op de smaak van de Barolo wijn. De wijn heeft een taninne structuur, waardoor het rijpingsproces langer duurt. Dit resulteert erin dat de wijn na drie jaar gemiddeld op haar best is.

nebbiolo druif

Eisen Barolo wijnen

De Barolo wijn heeft een naam hoog te houden en moet aan een flink aantal eisen voldoen. De kwalificatie van deze Italiaanse wijn betreft namelijk de hoogste in heel Italiƫ: de DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita).

Dit betekent dat de Barolo wijn aan de volgende eisen moet voldoen:

  • De wijngaard moet binnen een bepaald verspreidingsgebied liggen
  • De wijn moet volledig van de Nebbiolo druif worden gemaakt
  • Een minimaal alcoholpercentage van 13%
  • De wijn mag pas na drie jaar worden vrijgegeven
barolo-wijngaard

Barolo wijn combineren met:

Het eten waarmee je deze Italiaanse wijn combineert kan het (of het eten) maken of breken. Het is daarom goed om van tevoren te weten welk etenswaar het beste bij deze stevige wijn past. Het volgende eten gaat erg goed samen met de Barolo:

  • Stoofpotten en wildgerechten passen het beste bij een rijke wijn zoals de Barolo
  • Rijpe of belegen kazen zoals Grana Padano, Parmigiano Reggiano, Monte Veronese, Asiago, Castelmagno, Pecorino Sardo, Caciocavallo en Pecorino Toscano
eten-bij-barolo